Vandra runt i byn

 

Kyrkstan/Lappstan

Lappstan Ammarnäs Vindelfjällen Samerna var tvingade att besöka kyrkan under tre kyrkhelger per år. För att klara övernattningarna vid kyrkhelgerna avsattes mark intill kyrkan, där dessa stolpbodar byggdes. Dessa byggnader är en av Västerbottens bäst bevarade kyrkstugor.

Potatisbacken/Pärbacken

Potatisbacken Ammarnäs Vindelfjällen Vår rikskända potatisodling, en av Sveriges åtta underverk. Det var Ammarnäs första nybyggare Nils Johansson som i mitten av 1800-talet upptäckte att potatisen inte frös lika lätt i backen. Det beror på söderläget och på moränkullen som lagrar värmen till långt in på hösten.

Kyrkan

Kyrkan i Ammarnäs Vindelfjällen 1858 invigdes det första lappkapellet i Ammarnäs. Den nuvarande kyrkan började byggas 1910 och stod klar 1912. Den är ritad av arkitekten Torben Grut som också ritat Stockholms stadion. Kyrkan är av nationalromantisk karaktär och består av ett långhus med sakristia i öster och en takryttare ovanför västgaveln.

Gillesnoule

Gillesnoule Ammarnäs Vindelfjällen Våren 1674 kom den första prästen till Gillenoule. Här hölls gudstjänst minst två gånger per år i början av juli och månadsskiftet august-september för samer från Grans och Rans samebyar. Detta enkla kapell har haft stor betydelse för samer och nybyggare från 1600-talet och framåt i tiden.

 

Sameslöjd

margaretha_grahnI en stuga på Nolsivägen håller sameslöjdaren Margareta Grahn till. En världskändis faktiskt. Hon arbetar i björkrötter mest, samt textil och tenntråd och hennes verk har blivit presenter vid statsbesök och ställts ut på bland annat Nordiska museet.
Öppettider  Torsd-Lörd 12.00-17.00

 

Fårkammaren

farkammarenHär är klippväggen hög och har ett markerat överhäng som bildat en halvgrottartad plats där Ammarnäs skogsbetande får förut sökte skydd vid oväder. Vandringen börjar vid slalombacken och du går under liften ca 400 m innan du svänger av åt vänster. Närheten till Ammarnäs gör att reservatet har en viss betydelse för rörligt friluftsliv. Turister som rör sig runt byn besöker området, inte minst för det kulturhistoriska värdet.

Hembygdsgården

Hembygdsgården Ammarnäs Vindelfjällen Byggdes 1901 och har fungerat som boningshus, postkontor, skola, polistation, telestation och läkarmottagning. Idag finns en utställning av gamla bruksföremål och fotografier. Här serveras kaffe och nygräddade våfflor under sommaren.

 

 

Blomster-Lotta   

Blomsterlotta Ammarnäs VindelfjällenPå 1920-talet började Charlotta Berglund att tillsammans med sonen Alfred anlägga en blomstrande lustgård i den karga fjällmiljön. Det var Alfred som med sin omfattande brevkorrespondens med hela värld­en som fick plantor och frön att anlända till fjällbyn vid vägens ände. Och det var Lotta som fick besökare att vallfärda hit för att beskåda miraklet på fjället.

Ammarnäs sameförening

Ammarnäs sameförening Permanent utställning med gamla samiska föremål, slöjd och bilder. Café vid vissa dagar, se anslag vid affären. Visning vid förfrågan.

 

 

 

 

Naturum

Naturum Ammarnäs Vindelfjällen

Naturum intill hotellet

Vindelfjällens naturum är början på ett givande besök i Ammarnäs. Utställningen presenterar natur, kultur, sevärdheter och smultronställen. Besökarna kan känna lukten av urskog, lyssna till fiskarna, upptäcka djur och fåglar som finns i reservatet. Det går att köpa kartor, vykort, böcker m.m.

 

Skriv ut sidan